Translate

zaterdag 17 augustus 2013

High-intensity interval training, HIIT... Less is more

Less is more, het is een beetje de rode draad van dit blog aan het worden.
Eerder toonde  ik al aan dat het beter is om maar 1 keer per dag te eten in plaats van de door de snackindustrie zo gepropageerde vele kleine maaltijden.
Ook blijkt dat 20 tot 60 minuten intensieve krachttraining per week veel efficiënter is dan elke dag 2 uur te trainen.

Tijd om weer eens een heilig huisje om te gooien.
Het eindeloze ploeteren op de loopband en fiets om zogenaamd calorieën te verbranden. Het zal vele cardiofreaks met stomheid slagen maar less is more geld ook voor cardio.
Om op de traditionele manier ook maar enig voordeel te hebben met cardio, moet je in principe elke dag een uur aan cardio doen en dan nog zal het resultaat op maximaal 700 tot 1000 verbrande calorieën na erg te verwaarlozen zijn.

Ik wil hier even aandacht besteden aan de Tabatamethode omdat deze al net zo simpel is als Fast-5.
Met de Tabatamehtode genaamd naar de Japanse wetenschapper die de methode ontwikkelde, kun je zowel je aerobe als anaerobe uithouding in een training van slechts 4 minuten enorm verbeteren.

Ga als volgt te werk:

1) kies een oefening
2) doe in 20 seconden zoveel reps als je kan...alles geven dus
3) rust 10 seconden
4) herhaal nog 7 keer...dus 8 reeksen in totaal

Nog enkele tips.
- Hou je strikt aan slechts 10 seconden rust...dit is cruciaal voor het resultaat.
- Het is moeilijk om tegelijkertijd je aantal reps en je seconden bij te houden. Gebruik dus een klokje voor      de tijd en tel je aantal reps.
- Hou eventueel een grafiek bij om je voortgang te meten ( vooral je laatste reeks is belangrijk)

Ikzelf vind de methode ideaal op een hometrainer voor de cardio maar ook af en toe voor opdrukken en optrekken. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden, kijk bijvoorbeeld maar eens naar dit instructiefilmpje voor een totale body Tabata workout (Er zijn er op youtube uiteraard nog veel meer te vinden.)



Denk eraan , wil je je tijd optimaal benutten, hou je dan aan de combinatie van zeer intensieve krachttraining zoals eerder in dit blog uitgelegd met de Tabatamehode voor cardio op bijvoorbeeld een fiets. Zo kan je in minder dan 45 minuten per week een optimaal aeroob en anaeroob resultaat bereiken.