Translate

vrijdag 4 april 2014

Bietensap, het verantwoorde EPO

Bietensap komt weer helemaal in bij duursporters en dat is niet voor niets.
De universiteiten van Exeter en Maastricht hebben er al uitgebreid onderzoek naar gedaan en aangetoond dat het hoge nitraatgehalte je sportprestaties beduidend kunnen verbeteren. 


Voor de volledige wetenschappelijke onderbouwing adviseer ik om even verder te googelen...hier gaat het er alleen maar om dat het aantoonbaar werkt en dat ik dat zelf ook ervaren heb.
Wetenschappelijk is aangetoond dat wielrenners na het drinken van 0,5 liter bietensap een tijdrit 3% sneller afleggen. Uit persoonlijke ervaring weet ik echter dat de grootste winst niet zit in de snelheid maar in het uithoudingsvermogen. Na het drinken van bietensap kun je je prestaties veel langer volhouden doordat je lichaam veel zuiniger met zuurstof omspringt....een echt EPO effect dus.

Ook is het aantoonbaar dat regelmatig drinken van bietensap de bloeddruk aanmerkelijk doet dalen.
Een glas per dag geeft hetzelfde resultaat als een aantal chemische bloeddrukverlagers.
 
Rode  bietensap is een krachtige natuurlijke kleurstof, dus maak geen vlekken en schrik niet van de rode ontlasting en urine de dag erna...je hebt geen ebola, het gaat vanzelf weer over ;-)
 
Op basis van erg verouderd onderzoek waarschuwt het voedingscentrum, dat wel vaker de bal volledig misslaat, voor het hoge nitraatgehalte van bietensap. Dit is door meer recentelijk onderzoek nu volkomen ontkracht dus laat je vooral niet bang maken.
 
Een interessant artikel over de ontstaansgeschiedenis van de foute berichtgeving over nitraat, nitriet en dus ook bieten en spinazie kun je lezen in dit bericht in de Knack