Translate

dinsdag 24 september 2013

Foodwatch tikt Natrena op de vingers voor nepstevia

Natrena Stevia Kristalpoeder

Je hebt ze vast ook al in de supermarkt zien staan, de zogenaamde natuurlijke zoetmiddelen van Natrena op basis van Stevia.
Mij viel het meteen al op dat met minder dan 3 % stevia dit product stevig aan de prijs was.

Voor de rest bestaat het product voor 97 % uit dikmakend zetmeel.

Wat mij betreft verdient dit product het gouden windei van 2013.

Stemmen kun je hier:

https://www.foodwatch.nl/gouden_windei/de_kandidaten/natrena

Ook de reklamecode commissie heeft al actie ondernomen tegen deze misleiding van Natrena, echter het mag niet baten...kijk dus goed wat je koopt en koop je stevia zoetmiddelen in een betrouwbare natuurwinkel.

Je kan natuurlijk ook stemmen op 1 van de andere dubieuze genomineerden.




 

zaterdag 17 augustus 2013

High-intensity interval training, HIIT... Less is more

Less is more, het is een beetje de rode draad van dit blog aan het worden.
Eerder toonde  ik al aan dat het beter is om maar 1 keer per dag te eten in plaats van de door de snackindustrie zo gepropageerde vele kleine maaltijden.
Ook blijkt dat 20 tot 60 minuten intensieve krachttraining per week veel efficiënter is dan elke dag 2 uur te trainen.

Tijd om weer eens een heilig huisje om te gooien.
Het eindeloze ploeteren op de loopband en fiets om zogenaamd calorieën te verbranden. Het zal vele cardiofreaks met stomheid slagen maar less is more geld ook voor cardio.
Om op de traditionele manier ook maar enig voordeel te hebben met cardio, moet je in principe elke dag een uur aan cardio doen en dan nog zal het resultaat op maximaal 700 tot 1000 verbrande calorieën na erg te verwaarlozen zijn.

Ik wil hier even aandacht besteden aan de Tabatamethode omdat deze al net zo simpel is als Fast-5.
Met de Tabatamehtode genaamd naar de Japanse wetenschapper die de methode ontwikkelde, kun je zowel je aerobe als anaerobe uithouding in een training van slechts 4 minuten enorm verbeteren.

Ga als volgt te werk:

1) kies een oefening
2) doe in 20 seconden zoveel reps als je kan...alles geven dus
3) rust 10 seconden
4) herhaal nog 7 keer...dus 8 reeksen in totaal

Nog enkele tips.
- Hou je strikt aan slechts 10 seconden rust...dit is cruciaal voor het resultaat.
- Het is moeilijk om tegelijkertijd je aantal reps en je seconden bij te houden. Gebruik dus een klokje voor      de tijd en tel je aantal reps.
- Hou eventueel een grafiek bij om je voortgang te meten ( vooral je laatste reeks is belangrijk)

Ikzelf vind de methode ideaal op een hometrainer voor de cardio maar ook af en toe voor opdrukken en optrekken. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden, kijk bijvoorbeeld maar eens naar dit instructiefilmpje voor een totale body Tabata workout (Er zijn er op youtube uiteraard nog veel meer te vinden.)



Denk eraan , wil je je tijd optimaal benutten, hou je dan aan de combinatie van zeer intensieve krachttraining zoals eerder in dit blog uitgelegd met de Tabatamehode voor cardio op bijvoorbeeld een fiets. Zo kan je in minder dan 45 minuten per week een optimaal aeroob en anaeroob resultaat bereiken.

maandag 8 juli 2013

Hoe train je je rug het best??

Deze is weer voor de krachtsporters onder jullie.

Heb je ook wel eens het idee dat je bij het trainen van de rug zowat alles getraind hebt behalve je rug?
Ikzelf heb hier al jaren last van; ik voelde het vooral in mijn nek en armspieren maar weinig in mijn rug tot ik onderstaand filmpje van de Hodge twins zag.

En het werkt inderdaad; zaak is om behoorlijk minder gewicht te nemen dan je normaal zou doen en dan vanuit je ellebogen te bewegen. Het verschil is enorm, je voelt inderdaad dat je rugspieren beter getraind zijn dan voorheen.
Bovendien is het trainen van je rug ook erg belangrijk voor je vetverbranding. Het is namelijk een van je grootste spiergroepen en goed ontwikkelde rugspieren verbranden dan ook enorm veel calorieën, ook in rust.

maandag 24 juni 2013

De onzin van het TV-programma Obese

Een aantal keer bekeek ik  met uiterste verbazing het programma Obese ( de Amerikaanse versie).
Het is het type realityprogramma waar overwegend commerciële televisiestations ons tegenwoordig  mee doodgooien. Niet zo gek, het is immers een stuk goedkoper om mensen met een probleem zichzelf voor schut te laten zetten dan dure producties met acteurs en decors op te nemen.
Wat vooral schrijnend is, is dat men meestal uitgaat van zeer achterhaalde denkbeelden en aannames over hoe men het snelst vet verliest.

Trainer Chris Powell  komt met archaïsche wijsheden aanzetten zoals bijvoorbeeld het vermeende hartslagritme waarbij men meer vet zou verbranden.
Nu is het hele cardiogedoe zoals dat in de gyms wordt aangeprezen op zich al totale onzin maar dit slaat natuurlijk alles.
Bovendien laat Powell de deelnemers ook nog eens oefeningen doen die voor een ongetraind persoon ronduit gevaarlijk zijn.
Zo is er de rugbrekende oefening waarbij men een slee over de grond vooruit moet duwen.
Naar eigen zeggen Powells favoriete oefening, die man moet een gereïncarneerd beul uit de tijd van de inquisitie zijn. Bovendien laat men de deelnemers tot overmaat van ramp 5 keer per dag eten.
Chris Powell
Het erge is dat menig sportschoolinstructeur diezelfde ideeën als waarheid zal verkondigen.
Het is dan ook geen wonder dat de meesten die ik in de gym zie, zich jaar in jaar uit volkomen nutteloos uitsloven en er na al die jaren nog precies hetzelfde uitzien als toen ze begonnen.

Akkoord, de deelnemers van Obese vallen inderdaad wel af...maar dat zou bij iedereen het geval zijn die jarenlang 5000 calorieën/ dag heeft ingenomen terwijl ie nooit van de bank af kwam en nu plots over gaat op 1500 calorieën/ dag en intensief gaat sporten. Vraag is echter hoe duurzaam dit resultaat is.

Voor iemand die een dergelijke weg heeft afgelegd is het wellicht geen optie om terug te hervallen maar hou er rekening mee dat deze technieken tegen alles ingaan waar een normaal mens zich behaaglijk bij voelt.
Bovendien vraag ik mij af hoelang Chris Powell zelf op deze manier heeft moeten zwoegen om tot dit resultaat te komen terwijl ik hetzelfde heb bereikt in 1,5 jaar en ben begonnen met een overgewicht van 30 kilo.
De manier waarop is heel simpel, voor iedereen bereikbaar en stoelt op 3 pijlers:

1) fast-5
2) wandelen ipv zware cardio
3) een uur per week spieruitputtende krachttraining

 Maar ja, daar kan men natuurlijk geen leuke TV-programma`s over maken.

vrijdag 14 juni 2013

Verhoog je vetverbranding door meer spieropbouw

Hoe meer spiermassa je opbouwt, hoe meer calorieën je verbrandt. Spiermassa heeft namelijk bijzonder veel energie nodig om zich te handhaven. Een kilo vet verbruikt per dag ongeveer 4 calorieën  terwijl een kilo spieren 70 calorieën per dag verbruikt.
Krachttraining is dus zeker belangrijk om op lange termijn meer vet te gaan verbranden.

Om dit zo efficiënt mogelijk te doen is het goed om vooral de grote spiergroepen extra te trainen.
De grootste spiergroepen zijn borst, rug en benen.



Daarna volgen schouders en buik en vervolgens biceps en triceps.
Voor velen is het erg verleidelijk om vooral de nadruk te leggen op deze laatsten omdat die nu eenmaal het meest zichtbaar zijn.
Het is echter beter om bij de training met de grootste spieren te beginnen ( indirect train je hiermee ook de kleinere spieren mee) en vervolgens met de kleinere spieren te eindigen.

Omgekeerd is het namelijk ook zo dat je met uitgeputte armspieren nooit meer vol borst en rug kan trainen.

maandag 10 juni 2013

Koolhydraten en periodiek vasten


Momenteel zijn koolhydraatarme diëten erg in.
Logisch want het vervangen van snelle koolhydraten door eiwitten is voor heel wat mensen een erg efficiënte manier om vet te verliezen.
Het is geen must om je aan een bepaald dieet te houden als je periodiek vast.
Het kan echter wel helpen om  nog sneller af te vallen als je streefgewicht nog erg ver weg is om koolhydraten te beperken.
Belangrijk is om regelmatig stil te staan bij wat je bereikt hebt en als je vooruitgang stagneert, je voeding wat aan te passen.
Ook calorierestrictie is enkel belangrijk als je sneller wil afvallen maar niet strikt noodzakelijk.

Kijk even wat de Hodge twins  te zeggen hebben over periodiek vasten en koolhydraten:




vrijdag 7 juni 2013

Laat je nooit wijsmaken dat je iets niet kan

Veel mensen die ik voor het eerst laat kennismaken met het fast-5 dieet en de fast-5 levensstijl geven meteen aan dat zij dit nooit gaan kunnen.
Dit soort zelf-sabotage is nou net wat velen in de weg staat om hun dromen te verwezenlijken en dat is erg jammer. Zeker omdat met periodiek vasten en fast-5 doelen die voorheen misschien onrealistisch leken, plotseling wel binnen handbereik komen.

Met Fast-5 wordt het wel erg gemakkelijk....ga gewoon die drempel over en klaar is  Kees


Het is zo eenvoudig te implementeren dat falen bijna onmogelijk is.
Het enige wat je moet doen is het een paar dagen proberen...als je het periodieke vasten na 4 of 5 dagen gewend bent, zal je zien dat je waarschijnlijk nooit meer anders wil leven.
Dus ja ook jij kan in verbazingwekkend korte tijd een atletisch lichaam en een uitstekende conditie opbouwen met minimale efforts.


maandag 3 juni 2013

Help...ik ben 3 kg zwaarder na een bulkdag!

Geen paniek, aankomen na bulkdagen is volkomen normaal.
Als je in een korte tijd veel koolhydraten eet zal je lichaam kortstondig als een gek vocht ophopen.

Ikzelf weeg na bulkdagen gemiddeld 2 tot 3 kilo zwaarder....datzelfde gewicht kom ik ook aan na een week all inclusive vakantie.
Het verschil is dat de gewichtstoename na 1 of 2 bulkdagen binnen de 48 uur weer verdwijnt...je plast het gewoon uit. Na de week vakantie duurt het weer een weekje voor ik op het oorspronkelijke gewicht ben.



Er zijn  zelfs mensen die na 1 bulkdag kortstondig tot 9 kilo aankomen...dit is niet zo gek voor zeer zware en grote mensen. Ook zij verliezen dit weer in 48 uur tijd.

Het best moment dus om je progressie te meten is net voor je aan je bulkdag(en) begint.
Als je nog in een vetverbrandende fase zit is het wellicht prettig om dit bij te houden in een grafiek....maar denk eraan; vergeet vooral ook niet te meten....zeker niet als je fast-5 combineert met sport.

vrijdag 31 mei 2013

Mijn doel is bereikt, wat nu??

Ja...dan heb je een luxeprobleem he :-)
Wie na een tijdje periodiek vasten zijn streefdoel heeft bereikt zal deze fantastische levensstijl toch niet willen stopzetten.
Kijk maar naar enkele voordelen:

1) je hebt veel meer energie dan ooit te voren...elke dag weer
2) je ziet er fantastisch uit
3) je kan eten wat je wil en zoveel je wil....elke dag is een feest
4) je bent bevrijd van de drang om steeds tussendoor te moeten eten
5) je lichaam herstelt zich razendsnel na inspanningen
6) je haalt fenomenale resultaten met sporten
7) je lichaam is veel beter bewapend tegen allerlei ziektes en ongemakken



Iedere fast fiver zal ongetwijfeld nog wel  meer voordelen kunnen bedenken.
Het is vooral zaak om creatief te zijn in hoe je aan een voldoende hoeveelheid calorieën komt.
Het is een optie om je eetvenster op te rekken naar bijvoorbeeld 8 uur zodat je 2 maaltijden per dag eet.
Je kan jezelf elke dag tegoed doen aan 1 feestelijke bulkmaaltijd of je kan 1 of 2 bulkdagen inlassen waarin je wel de hele dag eet.

Het gebruik van gezonde ingrediënten die hoog in calorieën zitten is ook een optie, denk maar aan lijnzaad en olijfolie. Ook hier geldt weer dat iedereen er een eigen invulling aan kan geven....zolang je jezelf er prettig bij voelt is het gewoon goed.

maandag 27 mei 2013

Hou je adem natuurlijk fris tijdens ketose

De afbraak van vetzuren in je lichaam noemt men ketose.
Een zeer positief proces uiteraard echter met 1 nadeel; een naar aceton ruikende adem.
Vooral voor wie periodiek vasten combineert met koolhydraatarme voeding vormt dit wel eens een probleem.
De beste remedie is een sterke mondspoeling echter zijn de meeste van dergelijke producten van chemische oorsprong en dus eigenlijk niet geschikt voor menselijke consumptie.
Hoewel je mondspoeling niet hoort door te slikken wordt toch een gedeelte van het goedje via de mond in het lichaam opgenomen.
Dr. Organic biedt hiervoor de oplossing met zijn natuurlijke mondspoeling op basis van organisch geteelde tea tree en grapefruit.



Deze spoeling is volledig vrij van chemische stoffen en en geeft je de hele dag de zekerheid van een frisse adem.

vrijdag 24 mei 2013

Maak zelf een krachtige antibioticum

Voordat ik periodiek vasten kende probeerde ik op allerlei manieren af te vallen.
Een crashdieet kan je in korte tijd behoorlijk wat gewicht laten verliezen maar zorgt vaak ook voor een heleboel ontstekingsreacties.
Zo had ik op een gegeven moment een ontsteking die mijn hoofd dermate deed opzwellen dat de vergelijking met de elephant man niet meer ver weg was.

Tegen beter weten in toch maar naar de huisarts gegaan die er zoals gewoonlijk geen raad mee wist en dan maar een combinatie van antibiotica en cortisone voorschreef.
Dit alles hielp echter niet en na een een omzwerving op het internet kwam ik tot een zeer eenvoudig oud recept op basis van kurkuma (geelwortel) dat zeer werkzaam is bij zowat alle bacteriële en virale infecties.



Meng 2 theelepels kurkuma (verkrijgbaar in iedere supermarkt) met een snufje zwarte peper en een paar druppels olijfolie in een glas water of groentesap.
Als je een infectie hebt doe je dit best 3 keer per dag.

Ikzelf neem het mengsel zelf  nog dagelijks bij het breken van het vasten samen met mijn vitaminesupplementen want kurkuma heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen.
De zwarte peper en olijfolie zorgen ervoor dat de kurkuma beter door het lichaam worden opgenomen....en in combinatie met groentesap maak je een heerlijk drankje.

Let op kurkuma is een zeer sterke natuurlijke kleurstof en maakt vervelende en hardnekkige vlekken.
Hou daar rekening mee en probeer niet te knoeien.

woensdag 22 mei 2013

mijn favoriete Havermoutgerecht

Als je eenmaal op gewicht bent zul je waarschijnlijk toch niet willen stoppen met periodiek vasten.
Het voelt nu eenmaal gewoon lekker om vrij te zijn van dwangmatige eetgewoonten en de energie die je dagelijks ondervindt is geweldig.
Wel is het van belang dat je op korte tijd dus voldoende calorieën binnen krijgt.

Een van mijn favoriete (bij)gerechten is de volgende combinatie:

* 8 eetlepels Havermout overgoten met ongeveer 200ml Soyadrink met amandelsmaak, even opwarmen in de magnetron.

Vervolgens overstrooien met :

* 100 gram rozijnen
* een 30 tal amandelen
* een eetlepel lijnzaad
* 2 maatschepjes weipoeder
* een handvol blauwe bosbessen



Noem het een afwijking ...maar ikzelf vind dit gerecht geweldig in combinatie met biefstuk en bleekselderij of een andere groenten maar waar je het  mee combineert laat ik aan ieder voor zich over :-)
 

maandag 20 mei 2013

Ik zit op een plateau...wat nu?

Met de meeste diëten kom je soms op een plateau te zitten. Dat wil zeggen dat je geen gewicht meer verliest met de eerder gebruikte techniek ook al was dat vroeger wel het geval.
Wat ik al aangaf is dat het belangrijk is om te weten dat bij periodiek vasten gewichtsverlies alleen niet de enige factor is die je voortgang aangeeft.
Het is dus belangrijk om te blijven meten ..zeker als je sport en al helemaal als je aan krachttraining doet.
Heb je toch het idee dat je te weinig vooruitgang boekt, is het belangrijk om je metabolisme af en toe in de maling te gaan nemen.
Dit kun je doen door bijvoorbeeld af en toe een dag in te lassen waarin je niet periodiek vast.
Je kan ook met de lengte van je eetvenster gaan spelen door dit te verlengen of  te verkorten.

Je kan eens een keer 24 uur vasten of een keer een bulkdag inlassen waarin je extreem veel calorieën inneemt. Dit alles zijn trucs om er voor te zorgen dat je lichaam zich continu aan een nieuwe situatie moet aanpassen en uiteindelijk blijft verbranden.
Velen combineren ook intermittent fasting met Shangri-la als zij denken op een plateau te zitten.




Ik weet het, bovenstaande tips en fast-5 gaan in tegen alles wat wij tot nu toe geleerd hebben over voeding en training maar ik blijf er bij dat periodiek vasten en al zeker fast-5 op zich krachtig genoeg zijn om een gemakkelijk, spectaculair en vooral ook blijvend resultaat te boeken.

Zelf heb ik de laatste 3 maanden geen gewicht meer verloren maar is mijn vetpercentage met ongeveer 25% gedaald terwijl mijn kracht overall gemiddeld met 35% is toegenomen en ik ben zeker niet de enige...kijk maar eens naar filmpjes over het succes van anderen op youtube....zoek vooral op intermittent fasting...je zal versteld staan.



vrijdag 17 mei 2013

Welke voedingssupplementen zijn goed tijdens periodiek vasten?

Het is duidelijk dat voedingssupplementen big business zijn op dit moment.
Daarom wordt er ook een hoop onzin verspreid over het vermeende nut van een heleboel supplementen...vaak gestaafd met halfbakken doch duur gesponsorde wetenschappelijke onderzoeken.

Ikzelf ben niet echt een groot voorstander van de meeste van deze producten.

Een goed (multi)vitaminesupplement ter aanvulling van een gezonde voeding kan natuurlijk nooit kwaad. De vraag is natuurlijk, welke multi-vitamine is het best.
Eerst en vooral is het van groot belang om erop te letten dat de vitamines die een dergelijke tablet of capsule levert niet worden teniet gedaan door allerlei kunstmatige en soms letterlijk schadelijke toevoegingen.
Zowat alle vitamines die momenteel in de supermarkt worden verkocht behoren tot bovenstaande categorie.

Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar natuurlijke vitamines, liefst nog aangevuld met kruiden en plantenextracten die al naar gelang je geslacht, levensstijl etc. bevorderlijk kunnen zijn voor je gezondheid.



Ikzelf kies..zeker omwille van de goede prijs-kwaliteitsverhouding, voor Axium.
Verkrijgbaar in versies voor de man, vrouw, 50+ en nog veel meer.
Ongetwijfeld zijn er veel meer goede natuurlijke vitaminesupplementen op de markt.
Graag verneem ik zowel positieve als negatieve ervaringen met zowel Axium als andere merken.









woensdag 15 mei 2013

Eet nooit als je gestresst bent....en dat is vaker dan je denkt

Als je gestresst bent dan maakt je lichaam in hoge mate het hormoon cortisol aan.
Cortisol is een overlevingshormoon dat er onder andere voor zorgt dat je lichaam extra vet gaat opslaan omdat je hersenen een noodsignaal uitzenden.
Alles wat je op zo een moment eet wordt bijna meteen als vet opgeslagen.

Nu is stress niet altijd herkenbaar...een typisch voorbeeld van een verdekte stresssituatie is het ontwaken.
Het klinkt misschien gek maar het lichaam is gek op slapen en vindt ontwaken maar niets. Daarom is je cortisolgehalte `s ochtends op een piekniveau.

Het slechtste wat je dus in deze optiek kan doen is ontbijten, ik weet het the Kellog`s Company is het daar vast niet mee eens.

De reclame uitingen van  Kellog`s zijn gelukkig al wat minder achterhaald. Het idee om die troep `s ochtends te eten is dat echter nog wel.

Vervolgens gaan de meeste mensen aan het werk wat voor velen nog meer stress oplevert. Tussen de stressbuien door moeten er nog even 4 tussendoortjes worden gegeten omdat Sonja Bakker het zegt.
Je raadt het al...de cortisol zal alles wat je niet meteen verbrandt meteen opslaan als vet.

Zie je wat er gebeurt?
Door steeds in stresssituaties te eten, doet je lichaam er alles aan om zoveel mogelijk vet op te slaan.
Beter is om `s avonds ontspannen al je calorieën binnen te halen. Bij voorkeur na het sporten. Je voeding wordt dan enkel gebruikt voor een gezonde opbouw van je lichaam dat bovendien de hele dag de tijd heeft gehad om overtollig vet weg te branden.

maandag 13 mei 2013

Calorieoverschot op trainingsdagen tijdens periodiek vasten

Als je periodiek vasten combineert met krachttraining en ook snel spiermassa wil winnen dan is het belangrijk om op je trainingsdagen een calorieoverschot van ongeveer 10% op te bouwen. ( dus ongeveer 200 calorieën extra voor de dames en 250 voor de heren).
Meer dan 10% kan natuurlijk ook als vetverlies niet langer een issue voor je is...ikzelf zit op sommige dagen boven de 5000 calorieën....op andere dagen onder de 1000.
Als je eenmaal bevrijd bent van de drang om continu te eten ga je automatisch meer eten volgens de noden van je lichaam.
Het is sowieso belangrijk om eiwitrijk te eten maar zeker na trainingen mag je er gerust een paar schepjes bovenop doen.
 
 

Het is met periodiek vasten zeker niet gemakkelijk om een calorieoverschot te creëren met volwaardige voedingsmiddelen en vermits het doel de middelen heiligt is het wellicht het moment om eens een pizzaatje naar binnen te schuiven naast je eiwitrijke voeding van die dag...gewoon omdat het kan :-)

Sommigen vergroten hun eetvenster op trainingsdagen van 5 uur naar 8 uur om zo 2 maaltijden te kunnen gebruiken anderen vinden het kortstondig bulken dan weer leuk...belangrijk is dat je je steeds goed voelt bij wat je doet.



vrijdag 10 mei 2013

Bouw razendsnel spiermassa op met een half uur training per week

Als je eenmaal flink aan het afvallen bent is het ook belangrijk om aan krachttraining te doen.
Uiteindelijk zal je daardoor minder kilo`s kwijt raken maar meer spiermassa zal ervoor zorgen dat je er veel strakker uit ziet en bovendien ook overall gezonder bent.
Ikzelf ben geen groot fan van overweldigende spiermassa...en gebruik de onderstaande techniek enkel als ik zie dat een bepaalde spiergroep wat achterblijf. maar voor iedereen die snel wil groeien is deze methode ideaal.

De essentie is om in 6 herhalingen je spieren volledig uit te putten.
Je doet dus van elke oefening niet meer dan 6 trage herhalingen...5 seconden drukken...5 seconden terugkomen. Om dit te doen moet je dus bijna het maximale gewicht aanhouden dat je kan wegdrukken.
Het is belangrijk dat als je voelt dat je spieren falen...blokkeren dus om toch te proberen om door te duwen.
Vervolgens laat je het gewicht heel langzaam terugkomen.



Om blessures te vermijden is het belangrijk om de oefening eerst met een licht gewicht 2 keer te herhalen..hanteer ongeveer 60% van je maximale gewicht.
Dus put je bijvoorbeeld je borst uit met 100 kg. druk dan eerst 2 x 60 kg. als opwarming en doe daarna de 6 uitputtende herhalingen met het volle gewicht.
Je zal al na de eerste training op deze manier merken dat je op zeer korte termijn enorme vooruitgang boekt....en het grote voordeel is dat je in minder dan een half uur de gym al weer uit bent...dit werkt echt.

Let wel enige uitzondering op deze regel zijn de buikspieren.

Het aangeraden om op trainingsdagen...ook met periodiek vasten op een caloriesurplus te gaan zitten...maar daarover later meer.

donderdag 2 mei 2013

enkele buikspier en andere weetjes

Heel wat mensen gaan bij afslanken voor een strakke buik.
Nu zijn er nogal wat misverstanden in de wereld wat dat betreft.

Een heleboel oefeningen die onder andere ook in gyms worden aangeleerd ( zoals bijvoorbeeld crunches)  zijn gewoon niet effectief.
Het is vaak zonde van je tijd terwijl je je buikspieren eenvoudig overal en altijd kan trainen door ze zo vaak mogelijk aan te spannen.
Trek je navel zoveel mogelijk naar achteren...richting ruggegraat en hou dit zo lang mogelijk vol.
Probeer je schouders zoveel mogelijk recht te houden voor een optimaal resultaat.
Het effect is nog groter als je dit doet nadat je volledig bent uitgeademd.

Verder hebben wij natuurlijk ook de kotsende kat

Ook zullen je buikspieren nooit zichtbaar worden...hoe sterk ze ook zijn, als er een laagje vet overheen zit.
Pas bij een vetpercentage van rond de 10 procent worden je buikspieren goed zichtbaar. Helaas is het namelijk zo dat daar waar het vet zich het eerst opstapelt, het als laatste weer verdwijnt.
Bij de meeste mannen is dit onder de onderste gordel buikspieren.
Je zal dan ook merken dat je wasbordje van boven naar beneden zichtbaar wordt als je vetpercentage afneemt.



Laat je vooral niet desillusioneren door de weegschaal als je fast-5 combineert met sport.
Het is zeker in een later stadium belangrijk dat je meet en kijkt hoe je lichaam zich ontwikkeld.
Ik verlies de laatste weken geen gewicht meer (want wat er af gaat aan vet komt er weer bij aan spieren) maar mijn taille is toch weer een kledingmaatje kleiner geworden...en mijn schouders wat breder.


Periodiek vasten is een eigenzinnig doch zeer natuurlijk systeem dat vaak op de meest onverwachte momenten zeer verrassende resultaten laat zien. Daar ieder mens anders in mekaar zit, is het ook niet te voorspellen hoe en hoe snel de eerste resultaten zich zullen manifesteren....maar Meten is Weten!
 

donderdag 25 april 2013

Vergeet die 6 kleine maaltijden per dag, ga periodiek vasten ....en get ripped!


Het is vrij gemakkelijk om met welk dieet dan ook af te vallen....in de beginfase. Maar als het erop aan komt om het zo begeerde geripte Hollywoodlichaam te krijgen schieten ze allemaal tekort.
Als je te laag in calorieen gaat zitten dan gaat je lichaam in spaarstand en gaat het juist vet vasthouden.
Ook eenzijdig gaan eten, bijvoorbeeld heel eiwitrijk en koolhydraatarm werkt maar tot op een bepaald punt en zou enorme sportprestaties vereisen om dit resultaat te bekomen.
een ripped lichaam dankzij IF

Met periodiek vasten ga je echter onmiddelijk je opgeslagen lichaamsvet als energiebron gebruiken zodra je maaltijden zijn opgebruikt

Omdat je buiten je vastenperiodes plotseling een relatief hoge lading calorieen te verwerken krijgt gaat je je lichaam toch optimaal blijven verbranden.

.Vele kleine maaltijden per dag is dus in deze optiek pure zelfsabotage.
Wij laten weer even de Hodge Twins aan het woord :-)



maandag 22 april 2013

Afvallen en jicht

Een van de belangrijkste redenen om te gaan afvallen waren voor mij de regelmatig terugkerende jichtaanvallen.
Bij de meeste afslankmethodes is dit een kip of het ei probleem. Jicht komt vaker voor bij mensen met overgewicht...echter snel afvallen...vooral met eiwitrijke maaltijden, veroorzaakt juist jicht.
Bij deze methodes weet je dus dat je een lange periode van extra risico op jichtaanvallen tegemoet kan zien vooraleer je de vruchten van je inspanningen zal plukken.

Gelukkig is dit bij Fast-5 en periodiek vasten in het algemeen geen punt.
Door periodiek vasten gaat je lichaam veel minder ontstekingsgevoelig worden, bovendien worden alle afvalstoffen ...dus ook urinezuur, wat de veroorzaker van de jichtaanvallen is, veel sneller afgevoerd.
Het gevolg is dat jicht (en ook het doorlopende zeurende gevoel onder de grote teen) na een aantal weken volledig weg blijft.

Kersen zijn een effectief middel tegen jicht.


In de beginfase kan jicht nog wel de kop opsteken...immers in het begin moet je lichaam zich van extra veel afvalstoffen ontdoen.
Daarom hier een aantal natuurlijke tips om jicht tegen te gaan en je even door die eerste weken heen te loodsen. Dit geldt dus enkel de eerste weken en voor personen die zeer jichtgevoelig zijn.....als je lichaam na een paar weken periodiek vasten gestabiliseerd is, kun je ze laten varen.

1) wees matig met alle producten die veel dierlijke eiwitten bevatten zoals vlees en vooral vette vis
2) eet veel peterselie, dit is een krachtig natuurlijk diureticum dat zorgt voor een snellere afvoer van urinezuur.
De smaak is even wennen maar als je er eenmaal aan gewend bent is een bosje peterselie een prima snack voor na de maaltijd.
3) drink kersensap of eet dagelijks een 10tal kersen...kersen zijn een uitstekende natuurlijke bestrijder van jicht
4) drink voldoende water...minstens 3 liter per dag

donderdag 18 april 2013

De gevaarlijke nieuwe reclamecampagne van Coca Cola

Ik streef er naar om in dit blog iedereen die dat wil te stimuleren om via een minder mainstream weg veel sneller tot spectaculaire resultaten te komen op het gebied van gezondheid en lichaamsbouw. Een positieve insteek vind ik hier van zeer groot belang.

De nieuwste reclamecampagne van Coca cola doet mij echter de haren ten berge rijzen en enkele waarschuwingen zijn dan  hier ook zeker op hun plek.
Al meer dan 125 jaar beweert Coca Cola mensen samen te brengen...dat klopt..
In de wachtkamers van artsen en ziekenhuizen zit het de afgelopen decennia vol met slachtoffers van deze frisdrankenfabrikant.
Terwijl vorige week nog uitlekte dat Coca Cola in België een campagne had gesponsord van de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten over het nut van suiker (...dat zegt dus eigenlijk meer over het nut van Voedingsdeskundigen en Diëtisten). Gooit Coca Cola het nu met man en macht over een andere boeg en gaan zij ons waarschuwen dat wij om al die calorieën van hun frisdranken te verbranden, hard moeten gaan bewegen.

Voor wie toch liever niet beweegt, je kan namelijk ook met de auto naar het ziekenhuis, zijn er gelukkig nog de suikervrije varianten van de fabrikant dewelke zijn gezoet met het giftige aspartaam waarover ik eerder elders al een artikel schreef.
Naast de bekende ( maar op de website van Coca Cola ontkende) gezondheidsgevaren van aspartaam is dit goedje een van de kunstmatige smaakstoffen die er voor zorgen dat je setpoint op een hoger gewicht komt te staan waardoor je dus met zeer grote waarschijnlijkheid gaat aankomen in plaats van afvallen.

Bovendien vermeldt de o zo de hand in eigen boezem stekende fabrikant niet dat niet het hoge caloriegehalte het grootste gevaar is van hun drankje maar wel de veel te hoge zuurtegraad.
Coca Cola heeft namelijk een PH van 2,5...dit is 1 punt hoger dan zoutzuur en een paar glazen per dag zijn dus voldoende om je volledige zuur-/basenbalans te verstoren.

Is Coca Cola dan helemaal nergens goed voor?

Jawel...je kan er prima verroest ijzer mee schoonmaken....en plastic in smelten zonder vuur:



Let`s face it, de meeste frisdranken en energdrankjes zijn eigenlijk niet geschikt voor menselijke consumptie.

Dat een bedrijf als Coca Cola zich beter probeert te profileren om niet ten onder te gaan net als de tabaksindustrie is logisch maar op langere termijn is het een achterhoede gevecht want de maatschappelijke schade die ze aanrichten onder de vorm van hoge zorgkosten zijn niet langer te verantwoorden.

woensdag 17 april 2013

De extra voordelen van Lijnzaadolie

Lijnzaadolie of kortweg lijnolie wordt gewonnen uit vlaszaad en is een zeer werkzame afslankhulp.
Het versnelt de afbraak van lichaamsvetten en daarom is het best om de Shangri-la  techniek toe te passen met deze olie...hoewel uiteraard milde olijfolie ook effectief is.

Daarnaast is het ook aan te raden om dagelijks lijnzaad aan je voeding toe te voegen.
Lijnzaad is vrij neutraal van smaak en kan dus aan zowat alle gerechten worden toegevoegd.
Het hoge vezelgehalte van lijnzaad geeft snel een verzadigd gevoel en zorgt voor een goede darmtransit.


Naast een uitstekende afslankhulp heeft lijnzaad en lijnzaadolie nog de volgende ( niet te onderschatten ) gezondheidsvoordelen:

- verlaagt bij dagelijks gebruik de bloeddruk aanmerkelijk
- herstelt en versterkt het centrale zenuwstelsel
- reguleert de bloedstolling
- helpt bij de afbraak van lichaamsvet
- versnelt het herstel van vermoeide spieren
- versterkt het immuunsysteem
- verlicht veel allergieën
- verbetert de werking van de lever ( ook weer belangrijk bij vetafbraak)
- helpt bij een te droge huid
- werkt ontstekingsremmend

Je kan lijnzaadolie ook toevoegen aan je salades en lijnzaad gebruiken in roerbakgerechten, salades en desserts.
Lijnzaadolie is niet geschikt om mee te bakken en braden.  Als je lijnzaad toevoegt aan warme gerechten, doe het dan bij voorkeur na de bereiding.
Binnenkort verschijnen hier ook.vaak verrassende recepten die je zullen helpen om nog beter in vorm te komen en je een ferme energieboost zullen geven.

zaterdag 13 april 2013

Fast-5 en Shangri-La.... 1+1=6

Het zoetste hollywoodgeheim van dit moment heet Shangi la.
Net als Fast-5 is het bijzonder effectief...gecombineerd met periodiek vasten....is het helemaal de bom.

Shangri la gaat uit van het "setpoint" van het lichaam. Het setpoint is het lichaamsgewicht dat de hersenen ten alle tijden willen aanhouden. Zit je onder dit setpoint dan geven je hersenen een hongersignaal af.  Zit je erboven dan krijg je een verzadigd gevoel.
Vooral kunstmatig gefabriceerd voedsel ( met vaak ook kunstmatige smaakstoffen) zorgen er voor dat je setpoint steeds hoger wordt opgeschroefd

Gelukkig is er nu ook een Bio hack om dit fenomeen definitief om te keren.
Het werkt heel eenvoudig. Door telkens 2 eetlepels neutraalsmakende olie of een glas suikerwater een uur voor je maaltijd te nuttigen verlaag je het setpoint.
Waarom het precies werkt wordt uitgelegd in deze korte documentaire:


De combinatie met periodiek vasten is eenvoudig.
Breek je vasten met 2 eetlepels lijnzaadolie of neutraalsmakende olijfolie.
Wacht een uur voor je uiteindelijk gaat eten.
Zoals gezegd het kan eventueel ook met suikerwater echter kleven aan suiker bepaalde nadelen voor je gezondheid die olie niet met zich meebrengt.

Over de extra voordelen van lijnzaadolie volgt een ander artikel......
Ga er nu dus nu nog even gewoon vanuit dat dit de beste keuze is.


Periodiek vasten is gratis

....daarom hoor je er ook niemand over.


donderdag 11 april 2013

Periodiek vasten recycleert je cellen via autofagie

Een bijkomend voordeel van Intermittent fasting is dat het autofagie of celkannibalisme veroorzaakt.
Ik weet het, het klinkt eng maar in feite is het hartstikke goed voor je.

In principe herstellen cellen zichzelf zodat het lichaam gezond blijft...echter af en toe loopt dit niet zo lekker zodat er allerlei ziekten kunnen ontstaan.
Autofagie betekent dat beschadigde of oude cellen zichzelf gaan opeten en het afval verwerken tot aminozuren die dan weer belangrijk zijn voor de opbouw van het lichaam.

Vermits autofagie steeds bij de slechtste cellen begint is het dus een fenomeen dat je zoveel mogelijk wil activeren.
Dit kan door positieve stress op te wekken.

Positieve stress kun je op 2 manieren opwekken...door sporten en door te vasten.

Wat doet autofagie precies in je cellen?

1) het verminderd onnodige processen binnen de cellen
2) het ruimt de afval op uit de cellen die normaal verantwoordelijk is voor veroudering
3) het repareert beschadigde cellen
4) het onderdrukt kanker en tumorengroei
5) het vernietigt microben en ontstekingshaarden in de cel
6) het versterkt het immuunsysteem
7) het verstrekt extra energie tijdens een vastenperiode



Hierdoor vermindert autofagie:

1) kanker
2) insulineresistentie
3) ontstekingen
4) veroudering
5) hartziekte
6) ziektes als Parkinson en Alzheimer

Het activeren van autofagie zal dus in combinatie met het elimineren van ontstekingsbevorderende elementen zeker je gezondheid verbeteren.
Bij ontstekingsbevorderende elementen moet je denken aan onder andere chronische stress, suiker en teveel koolhydraten, activiteiten die het lichaam excessief belasten zoals duurlopen.
Door je aan de simpele regels van fast-5 te houden en rekening te houden met bovenstaande tips zul je dus alle voordelen hebben die de duizenden potjes bij de drogist, vaak ten onrechte, beloven....helemaal gratis.



woensdag 10 april 2013

IF recepten voor na het trainen

Stel je voor.... hebt 19 uur gevast en je bent vervolgens ook nog eens lekker los gegaan in de gym.
Dan kun je daarna wel wat calorietjes gebruiken.

Let op...dit is enkel voor de gevorderden die het vet al van zich hebben afgegooid  en nu bezig zijn met spieropbouw.....en uiteraard enkel NA de training.

De volgende recepten zijn allemaal hoog in eiwitgehalte maar vaak ook in koolhydraten...de Zweedse viking chefs stellen ze aan je voor....Fast & Feast!!!....en neem het ook weer niet allemaal te serieus ;-)



Eat stop eat en intuitief vasten

Een andere methode van periodiek vasten is eat stop eat.
Net als alle andere IF varianten is het principe erg eenvoudig; je eet 24 uur zoveel je wil, vervolgens vast je 24 uur...dit blijf je om en om doen voor snelle winst of eventueel 1 of 2 keer per week bijvoorbeeld voor onderhoud.

Het nadeel hiervan is dat je snel de neiging ( en de mogelijkheid) hebt om veel te veel te gaan eten op niet vastedagen.

Bovendien stap je met dit systeem buiten het circadiane ritme ( = het 24 uurs slaap-waakritme van de biologische klok) en moet je dus steeds weer omschakelen.


Als laatste stip ik ook nog even intuitief vasten aan.

Hier ga je enkel nog eten wanneer  je zin hebt.
Deze methode is alleen geschikt voor ervaren vasters...immers voor je eraan begint moet je middels de reguliere vastemethoden van je insulineverslaving afraken...anderszal je eetpatroon nooit veranderen

dinsdag 9 april 2013

The warrior diet

Als langere tijd vasten echt niet lukt is the warrior diet van Ori Hofmekler misschien wat voor jou.

Je houdt het bij 1 zeer grote avondmaalttijd per dag....bulken is toegestaan.
Verder is het toegestaan om tussendoor laagcalorisch te snacken met bijvoorbeeld fruit en groetensnacks.


Ikzelf ben er niet zo kapot van want behalve het gewichtsveries zal je niet alle andere voordelen van IF ondervinden..
Bovendien leer je niet onafhankelijk te worden van je eetgewoontes....deze vrijheid vind ikzelf een grotere beloning dan het esthetische aspect op zich.
Maar het dient gezegd...als vetverlies en spieropbouw je enige doel zijn dan is deze methode erg efficiënt.

 

maandag 8 april 2013

Lean gains

In mijn optiek is Fast-5 de meest efficiente vorm van periodiek vasten.
Echter er leiden ook hiet meer wegen naar Rome.
Ik zal daarom in de komende dagen enkele andere intermittent fasting methodes toelichten.

De meest bekende is lean gains.
Eigenlijk is het precies hetzelfde als fast-5 maar het eetvenster wordt opgerekt tot 8 uur.

Het voordeel van Lean gains:

- Een eetvenster van 8 uur stelt je gemakkelijker in staat om er 2 maaltijden in te proppen.
Vooral voor mensen die het moeilijk hebben om het overslaan van maaltijden sociaal te   verantwoorden  is dit een groot voordeel.

Het nadeel van Lean gains:

- Je bevindt je minder lange tijd in Ketose ( dit is vetverbrandende toestand).
Daardoor gaat het dus allemaal een beetje minder snel en heb  je ook minder profijt van de andere voordelen zoals extra helderheid en het plezierige gevoel door aanmaak van endorfine.

Als je behoorlijk veel gewicht wil verliezen adviseer ik toch eerder om met fast-5 te beginnen...eventueel kun je later nog overschakelen naar lean gains.

Ikzelf hanteer trouwens wel een eetvenster van 8 uur gedurende de weekenden en tijdens vakanties...gewoon omdat het kan :-)


Stop and smell the Roses
 

donderdag 4 april 2013

Waar komt die tomeloze energie tijdens het vasten vandaan??

Zoals gezegd, de eerste drie of vier dagen dat je 19 uur niets eet kan een beetje ongemakkelijk aanvoelen, echter als je hier eenmaal doorheen bent wordt je dubbel en dik beloond met een onvoorstelbare energieboost.

Dit komt omdat het lichaam na de aanpassingsperiode veel meer endorfine gaat aanmaken tijdens het vasten.
Op zich evolutionair gezien natuurlijk logisch. Want stel dat je zonder voedsel zit, dan heb je extra energie nodig om dit te gaan zoeken ( vroeger jagen).
Je lichaam zorgt er dus voor dat die extra energie inderdaad wordt gegenereerd.



Hoe gek het ook kan lijken ik kan je verzekeren dat de energieboost die je krijgt vele malen heftiger is dan welke energydrink dan ook. Vaak zul je zelfs de neiging hebben om spontaan te gaan sporten ook al had je het eigenlijk niet gepland.

Ik zou zeggen; gewoon doen want als je zover bent dan heb je een fantastische positieve spiraal in gang gezet....vanaf nu is the sky the limit!
 

woensdag 3 april 2013

Is koffie een dikmaker of een hulp bij het afvallen?

Een van de meest besproken producten die wij dagelijks nuttigen is wel koffie.
De berichten of je van koffie nu slanker of dikker wordt is ook tegenstrijdig...zelfs wetenschapper geraken het er niet over eens.

Een ding staat vast, pure koffie bevat geen calorieen en kan dus gewoon worden gedronken zonder je vasten te breken.
Let wel...dit geldt voor pure koffie dus zonder suiker, melk of zoetstoffen. (zoetstoffen bevatten ook geen calorieen maar maken wel dik...maar daarover in een ander artikel meer).
Laat dus tijdens de vasteperiode cappuccinos, lattes etc gewoon staan.

Het probleem van pure koffie zou hem echter zitten in de hormonale invloed van caffeine.

Aan de ene kant bevordert koffie de aanmaak van het hormoon cortisol wat de vetopslag zou bevorderen. Bovendien creeert het een fight-or-flight response. Dit betekent dus stress en het is bekend dat stress ook weer vetopslag bevordert.

Aan de andere kant blokkeert caffeine de celwand voor opname van insuline en geeft cafeine bovendien een energieboost die je sportprestaties bevorderen en zodoende ook vetverbranding stimuleert. (dat werkt dan wel enkel als je genoeg beweegt).

Gelukkig is Fast-5 een methode waarmee je al dit soort geneuzel kan negeren. Als in het slechtste geval koffie vetopslag zou bevorderen kan het enkel kwaad na een maaltijd. Daar je glucose uit je voeding na maximaal 8 uur al is opgebruikt kun je daarna sowieso veilig koffie drinken.
Immers zodra je lichaam je lichaamseigen vetcellen gaat aanspreken voor energie...kan het met geen mogelijkheid tegelijkertijd vet opslaan....ook niet met extra cortisol.

Geniet dus gewoon van je koffie als je het lekker vindt...en ga er vooral niet meer van drinken als je het niet lust want dan zal je er waarschijnlijk ook niet veel baat bij hebben.

 

vrijdag 29 maart 2013

Is `s avonds eten niet slecht voor je?

Er wordt vaak gezegd dat s`avonds eten dik maakt.
Als je inderdaad de hele dag door al hebt gegeten en dan laat in de avond er nog een lading calorieen overheen gooit dan is dat zeker niet goed voor je.
Als je echter periodiek vast dan maakt het helemaal niet uit wanneer je eet.
Ikzelf eet tussen 18:00 en 23:00 omdat dat nu eenmaal het gezelligst is maar het is dus ook een optie om net als Tibetaanse monniken enkel in de ochtend te eten.

Laten we even kijken wat de Hodge twins erover te zeggen hebben.





Nou Fijne paasdagen......en let the good things roll !!


donderdag 28 maart 2013

Bio-Hack je buikspieren met de kotsende kat.

Voor velen die dieten of sporten is een six-pack de ultieme droom.
Tsja aan schoonheidsidealen valt weinig te veranderen.
Ik zie in de gym de buikspiercorner vol met mensen die zich verliezen in eindeloze series van sit ups, crunches, leg raizes etc etc....  Dit na zich eerst een uur te hebben uitgeput met cardio "zogenaamd om vet te verbranden".
Jaar na jaar.... veel pain en no gain.

Kijk, iedereen heeft die buikspieren al, alleen zie je ze bij de meeste mensen niet omdat er een laag vet overheen zit.
Dus als je je gewoon aan de simpele regels van Fast 5 houdt. Komt die six pack vanzelf...ja ook bij mij op mijn 44 ste komt ie gewoon weer spontaan oppoppen :-)

Natuurlijk is het wel belangrijk om ook je buikspieren mee te trainen als je aan krachttraining doet.
Dit kan echter veel efficienter als je ze van binnenuit traint.

Hoe je dit doet leerde ik in het boek Body een lijfboek van Tim Ferriss.
Hij noemt de oefening Cat vomit.
In onderstaand filmpje wordt alles netjes uitgelegd... 10 herhalingen per training is ruim voldoende.
succes!!!





woensdag 27 maart 2013

Periodiek vasten op Dr. Jones TV


Periodiek vasten verhoogt je hoeveelheid groeihormonen tot 2000%



.....en dit verklaart ook waarom ik met 2 x 1 uur krachttraining met middelzware belasting meer bereik dan anderen die zich uren lang kapot trainen.

maandag 25 maart 2013

Enkele andere voordelen van periodiek vasten.

Hoewel het meeste wetenschappelijk onderzoek mbt vasten tot nu toe met ratten en muizen is verricht, zijn er toch wel zeer sterke aanwijzingen dat de positieve resultaten die daar werden gemeten uiteindelijk ook op de mens van toepassing zullen zijn.
Gelijkaardig onderzoek op mensen zal echter nog jaren in beslag nemen, is het dan wel zo verstandig om hier op te wachten?

Behalve een snellere vetverbranding biedt periodiek vasten bij knaagdieren alvast de volgende voordelen:

1) Bescherming en versterking van de hersenencellen

2) Een boost van spiergroei na de training

3) Een vermindering van tumorgroei en ondersteuning van tumorbehandeling

4) Een langer leven in het algemeen

5) Verbeteren van de insulinegevoeligheid

6) Een boost voor je celvernieuwing


Wellicht is het dus toch interessant om een aantal vooroordelen en verouderde ideeen te laten varen?

zondag 24 maart 2013

Extra calorieën verbranden door de kou.

Het is waarschijnlijk de koudste 24 maart ooit gemeten...en dit geeft je de kans om nog even deze bio-hack te proberen.
Door je bloot te stellen aan kou gaat je lichaam  namelijk veel meer calorieën verbruiken.
Je lichaam zal er alles aan doen om je temperatuur op niveau te houden. Door je dus bloot te stellen aan kou wordt de oven voor een paar uur extra opgestookt.

Van Wim Hof leerde ik al dat het beter is om koud te douchen...dit is namelijk bevorderlijk voor de bloedcirculatie. Een nuttig bijeffect is echter dat je nog uren na je koude douche extra calorieën verbrandt (naar schatting zo een 25% extra)


Af en toe een ijsbad is goed voor je.

Van Thimothy Ferris leerde ik in the 4 hour body de techniek om een half uur een koelelement in de nek te leggen en zo extra calorieën te verbranden.

Nasa wetenschapper Ray Cronise legt in onderstaand filmpje helemaal uit hoe het precies werkt.



Het hoeft ook niet allemaal heel spectaculair te zijn, de thermostaat thuis een paar graadjes lager, een laagje kleding of een deken minder kunnen er al voor zorgen dat je overall meer calorieën gaat verbranden.

vrijdag 22 maart 2013

...en mijn ontbijt dan??

Het Engelse Breakfast  staat eigenlijk voor Break Fast ....net zoals in het Duitse Frühstück dus gewoon het eerste deel betekent...de eerste maaltijd van de dag dus.
Ontbijten betekende origineel eigenlijk beginnen te bijten en ook hier is de connectie met de vroege ochtend pas veel later gelegd.


Maar waarom dan zo vroeg ontbijten?
De maaltijd van de avond tevoren is nog maar net de dunne darm uit als je s` ochtends een nieuwe lading voedsel tot je neemt....er is in dat geval dus absoluut geen sprake van het breken van een vasteperiode, immers je lichaam gebruikt dan ook nog steeds glucose van de vorige maaltijd als brandstof.

Zodra de glucosetoevoer van je laatste maaltijd is opgebruikt, gaat je lichaam je opgeslagen vetvoorraden als energiebron gebruiken....dus tot je volgende maaltijd ben je vanaf dat moment van nature een pure vetverbrandingsmachine. Het is dan ook van belang om deze periode zo veel mogelijk op te rekken.

O ja...en vergeet de mythe dat je door kortstondig vasten spiermassa verliest, je lichaam begint pas je spiermassa aan te spreken als je minimaal 48 uur helemaal niets hebt gegeten.
Dus ook al staan de mensen om mij heen er soms raar van te kijken....ik ontbijt tegenwoordig op zijn vroegst om 18:00.

donderdag 21 maart 2013

Maximaliseer je trainingsresultaat met Fast-5

Fast-5 werkt uitstekend in combinatie met fitness & krachttraining.
Om zoveel mogelijk vet te verbranden op korte tijd is het belangrijk om vastend te sporten
en vervolgens nog eens 1 tot 2 uur te vasten, de after burn zal dan volledig uit je opgeslagen vet putten...en dan gaat het echt hard :-)
Breek vervolgens je vaste met een proteïneshake.
Uit body building kringen hoor ik dat een whey shake en creatine je vasten niet breekt...het is dus een optie om dit vlak na de training te nuttigen en vervolgens door te vasten.
Is je voornaamste doel om spieren op te bouwen, zorg dan voor een calorieën surplus van ongeveer 10% op de dagen dat je traint.

Onderstaand een filmpje van de HodgeTwins, ook wel fasting twins genoemd.
Ze zijn niet altijd even subtiel, het zal nog ff duren voor zij hun doctoraal halen maar ervaringsdeskundigen kun je hen zeker wel noemen....veel plezier.

The HodgeTwins




woensdag 20 maart 2013

Kan je echt alles onbeperkt eten met Fast-5?

Ja...in principe wel.
Echter wil ik daar wel de kanttekening bij maken dat je je gewenste  resultaat veel sneller zal bereiken als je kiest voor zoveel mogelijk gezonde, koolhydraatarme voeding.
Ik kan je echter verzekeren dat als je eenmaal een tijdje bezig bent....je niet elke dag 2 slagroomtaarten zal willen verorberen.

Naar mijn idee is een combinatie met een paleovoedingswijze de meest optimale mix maar periodiek vasten is eigenlijk geen dieet op zich en alle voedingsgewoonten ...zowel religieus als dieettechnisch geinspireerd zijn perfect te combineren met Fast-5.


The evolution of man

Zelf ben ik een echte bourgondier en daarom past fast-5 uitstekend bij mij.
Ik hou van lekker eten en een heerlijk wijntje op zijn tijd en dank zij periodiek vasten kan ik toch een atletisch lichaam behouden...en verder verbeteren. Wil je echter zeer snel afvallen dan is extra calorieenrestrictie aangeraden.

Wel blijft het belangrijk om er vooral voor te waken ook voldoende groenten en fruit te eten...maar zoals ik al aangaf ga je daar na een tijdje vanzelf naar verlangen.
Ook zou ik adviseren om je voeding aan te vullen met voldoende natuurlijke voedingssupplementen ...just to make sure.

dinsdag 19 maart 2013

Een extra Bonus van Fast-5: Sirt1 activatie

Naast een duidelijk aantoonbaar gewichtsverlies en de ogenschijnlijk spontane omzetting van vetweefsel naar spierweefsel noteerden onderzoekers ook andere positieve effecten bij mensen die periodiek vasten.
Zo verdwijnen een te hoge bloeddruk, astmatische problemen, hartritmestoornissen en allerlei ontstekingen en allergieën in vele gevallen als sneeuw voor de zon.

Wetenschappers hebben ondertussen ontdekt dat periodiek vasten het Sirt-1 gen activeert.
Sirt-1 is een overlevings-gen dat het menselijke lichaam als het ware reset.
Onderzoek bij muizen toont aan dat SIRT 1 betrokken is bij het tegengaan van veroudering, en een rol speelt bij het voorkomen van Diabetes Type 2.

Sirt1

Ondertussen is de farmaceutische industrie druk doende om Sirt-1 activators te maken, hiermee hoopt men door activatie van het gen succesvol allerlei verouderings- en metabole ziekten alsook tot nu toe onbehandelbare ontstekingen te kunnen genezen.

Dank zij Fast-5 hoef je hier gelukkig niet op te wachten; periodiek vasten activeert het gen op natuurlijke wijze en zorgt er voor dat je lichaam opnieuw herstelt en verjongt.

Is dat gaaf of is dat gaaf ?

Waarom werkt Fast-5?

Eigenlijk is een mens gewoon niet gemaakt om 3 keer per dag te eten...laat staan 6 keer per dag zoals sommige dieetgoeroes propageren.
Doordat je energie continu wordt gebruikt om te verteren, loop je zowat de hele dag in een comateuze toestand rond.
Door Intermittent Fasting ga je je lichaam trainen om opgeslagen vet te verbranden in plaats van glucose uit voeding te gebruiken.
De energie die hierdoor vrij komt is veel internser maar ook gelijkmatiger dan de energie die je uit glucose haalt.
Je kan hierdoor een rushachtig, zelfs extatisch gevoel krijgen...dit is volkomen normaal.
Voor sommige mensen is het een echte openbaring om zich voor het eerst in hun leven eens echt goed te voelen.

In het begin heb je misschien de neiging om je vaste te breken met een vreetkick.



 

Geeft hier gerust aan toe, ....en geniet ervan...het beinvloedt je resultaat niet noemenswaardig, zolang je maar op tijd ( na 5 uur) stopt.
Na een paar dagen verdwijnt ook die neiging en gaatga je vanzelf intuitief verlangen naar de voedingsstoffen die je echt nodig hebt.

maandag 18 maart 2013

Hoe beginnen met Fast-5?

Het kan best dat het idee je een beetje vreemd overkomt...dat is normaal. Ikzelf heb alles eerst een weekje laten bezinken vooraleer  ik de knoop doorhakte en zelf op Fast-5 overschakelde.

Ik stel voor dat je eerst het E-book van dokter Herring erop naleest. Hierin wordt alles wetenschappelijk onderbouwd en zo kun je ook langzaam aan het idee wennen. Je kan het E-book gratis downloaden door hier te  klikken.

download het gratis Fast-5 Ebook

Wil je toch meteen van start gaan? Dat kan, hou er wel rekening mee dat het Fast-5 wordt afgeraden aan diabetes patiënten en zwangere vrouwen.
De snelste weg is om meteen op het Fast-5 ritme over te stappen. Hou rekening met een aanpassingsperiode van ongeveer 4 dagen. Gedurende deze 4 dagen zou je een hongerig gevoel kunnen hebben en je humeur kan even wat beneden peil zijn. Wees gerust...dit gaat snel over. Na een paar dagen zal je je plotseling veel energieker gaan voelen en je zal merken dat je ook plotseling veel helderderin je hoofd bent. ( hoe dit komt leg ik je later uit).

Trek je het lange vasten niet meteen...ieder mens is uiteindelijk anders, dan is het een optie om je vastentijd langzaam te verlengen en je eetvenster stelselmatig te verkleinen. Zo zou je elke dag je ontbijt een half uur of een uur later kunnen nuttigen.
Denk eraan.....uiteindelijk is je doel om pas vrij laat op de middag of de vroege avond je eerste maaltijd te nuttigen en je eetvenster voor het slapengaan te sluiten. Op zich maakt het niet uit wanneer je je eetvenster precies opent, werken doet het altijd, maar ervaring leerde mij dat later eten een sneller effect geeft.
Ga er even mee experimenteren en rek je grenzen langzaam op als je dat een prettiger idee vindt.
Loop je ergens tegen aan ...laat het gerust weten, ik help je graag.

Stel je voor.....

Stel je voor dat er een levensstijl zou bestaan die je in staat stelt om met alle gemak een strak atletisch lichaam te krijgen zonder een beperking van wat je mag eten en drinken.
Stel je voor dat deze levenswijze geen zware lichamelijke inspanningen vereist maar dat dergelijke inspanningen wel met een drievoudig resultaat worden beloont als je ze wel doet.
Stel je voor dat deze levensstijl bovendien bescherming zou bieden tegen zowat alle moderne beschavingsziekten en deze in vele gevallen zelfs zou kunnen terugdraaien.

Klinkt het bijna te mooi om waar te zijn?
Dan komt nu het goede nieuws....het kan...en op deze site wil ik je zoveel mogelijk informeren over de levensstijl die Intermittent Fasting ( periodiek vasten )  heet.

Er zijn verschillende methodes in periodiek vasten maar ikzelf hanteer de Fast 5 methode omdat deze overall de meest snelle en spectaculaire resultaten biedt.

De basis is zo simpel dat ik het in 1 zinnentje kan samenvatten.
Eet gedurende een tijdsspanne (venster) van 5 uur alles wat je wil....en vervolgens 19 uur niets.
Toen ik dit voor het eerst las...dacht ik net zoals jij nu dat dit een buitengewoon moeilijke klus zou gaan worden.
Niet zo gek want ten eerste gaat het in tegen alle heilige huisjes die de voedingsindustrie decennialang hebben opgeworpen om toch maar zoveel mogelijk voedsel aan de man te brengen.
Bovendien heeft diezelfde industrie er alle baat bij om de methode dood te zwijgen...immers aan gezonde en bewuste mensen valt nu eenmaal veel minder te verdienen dan aan volgepropte kuddebeesten.
Anyway..genoeg gefilosofeerd.
Ik laat eerst dokter Bert Henning, de ontdekker van Fast 5 aan het woord:



!!! Wil je het effect nog versterken...combineer dan met Shangri-la..klik hier